Tollens forbannelse

Det nye statsbudsjettet legger opp til fortsatt bruk av toll som handelshinder. FpU-politikeren Ida Hansen mener det er på tide at de rødgrønne legger fra seg den proteksjonistiske tankegangen sin og klatrer ut av steinalderhulene en gang for alle.

-Hvorfor insisterer den norske regjeringen på å diskriminere utenlandske bedrifter når alle taper på det? Spør Hansen oppgitt. – Tollmurer er både ineffektive og urettferdige. Er det ikke på tide å innse at vi lever i en global verden med et tilhørende globalt marked? Fortsetter hun retorisk.

-Fordelen med frihandel er at man kan utnytte forskjellene mellom land. Dersom Spania er flinkere enn Norge til å produsere klær, mens Norge er bedre enn Spania på å lage skinke, er det klart at landene bør bytte, resonnerer Hansen.

Fungerer alltid
-På samme måte er det også lønnsomt for landene å handle med hverandre dersom Spania produserer både klær og skinke mer effektivt enn Norge, fortsetter hun.  Hansen forklarer at dette er fordi det alltid er forskjell på hvor mye bedre det ene landet er.  Spania kan for eksempel være dobbelt så effektiv som Norge i sin produksjon av skinke, men firedobbel så effektiv i produksjon av klær.

Dette kalles komparative fortrinn.

-Hvis forskjellen mellom Norge og Spania er størst ved klesproduksjon, bør Norge lage skinke mens Spania lager klær. Når landene så bytter med hverandre, sitter begge igjen med mer enn om de hadde produsert begge varer selv, forklarer FpU-politikeren.
-Da sier det seg selv at avgifter på import gjør at begge land kommer dårligere ut.

En logisk brist
Dersom Norge kan tjene på å importere korn og selv eksportere laks, virker det latterlig at vi skal insistere på å produsere begge deler når vi taper på det, sier Hansen fortvilet.

-Når alle tollmurer fjernes, vil det selvsagt være en overgangsperiode der noen mister jobben sin,  forteller Hansen alvorlig. – Men det er viktig å huske på at dette også vil skape nye jobber der disse ansettes, understreker hun. –På sikt er fjerning av toll noe alle vil tjene på. Vi er bare nødt til å bli flinke til å omstille oss.

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.

CategoriesUncategorized