Reisebrev fra Israel – del 2

Del 1 av loggen finner du her

Det er i skrivende stund 45 timer siden ankomst Ben Gurion Airport. Det skjer så enormt mye til enhver tid, at det er vanskelig å huske alt som skal skrives. Vi avsluttet gårsdagen med middag i Jaffa, og et kort innlegg fra vår guide Jeremy, på stranda mellom Tel Aviv og Jaffa. Uavhengig av hva man måtte mene om konflikten er det en enorm mengde interessant historie og kultur her, på et svært lite sted. Israel er til manges forbauselse ikke mye større enn Hedmark fylke.

Haaretz-redaktør Aluf Benn (T.V) og leder av WUJS, Oliver Worth

I går møtte vi redaktøren i en av Israels største aviser, Haaretz, Aruf Benn. Benn har åpenbart sett og opplevt svært mye, som gir alt vi veit om konflikten en ny dimensjon – fra den lokale pressens side. Haaretz er, i motsetning til Jerusalem Post, en avis som har sitt rotfeste på venstresiden i Israelsk politikk. For oss som ser situasjonen utenfra er sjelden fokus på innenrikspolitkken, og vi har en tendens til å glemme at også Israelske statsborgere er opptatt av skoler, helsevesen, veier, internett, skatt, moms, næringspolitikk, justispolitikk og så videre. Det var svært interessant å høre mer om dette.

Dagen i dag har vært fullspekket fra 0800 til nå klokken 23:00 lokal tid. Vi har vært innom stedet der tidligere statsminister og forsvarsminister i Israel, Yitzhak Rabin ble skutt og drept i 1995. For Israel brakte dette attentatet en helt ny dimensjon til sikkerhetsbildet – man innså plutselig at trusselen ikke kun kom fra den arabsike verden. Attentatmannen var en Israelsk statsborger som var uenig i regjeringens politikk.

Det er svært interessant å lese lokale aviser som Haaretz og Jerusalem Post. Nå erJerusalem Post, 23.09.2011overskriftene svært preget av hva som i dag skjedde i FN, med Netanyahu og Abbas’ taler i New York. Benn hadde et svært lite oppløftende syn på hva som kommer, og konkluderte i utgangspunktet med at uansett hva som blir sagt og gjort i FN, vil resultatet være en eskalering av konflikten. Jeg velger å være litt mer optimist.

Vi har også vært på besøk hos bedriften med det noe pretensiøse navnet “Better Place”. Bedriftens slagord er “We don’t make electic cars. We make electric cars make sense”. Bedriften jobber med et svært konsept av elbiler og et nettverk av ladestasjoner og batteribyttestasjoner som skal dekke hele landet. De jobber også med lansering i andre land, først ute er Danmark. Det mest positive med denne bedriften er at den utelukkende er privat finansiert, i motsetning til de fleste andre bedrifter som driver med forskning og utvikling av “grønn teknologi”. Ingen skattebetalere har blitt ranet for å finansiere dette prosjektet! Omvisningen på bedriften ble avsluttet med testkjøring av elektrisk bil på bane. Bilene deres er i utgangspunktet helt vanlige biler, men med elektriske motorer i stedet for forbrenningsmotorer. Foreløpig er det Rentault de har bygget om, men de jobber med å skaffe avtaler med flere selskaper. Kjøreopplevelsen var enestående, så hadde jeg bodd i byen hadde jeg nok vurdert el-bil.

Seham Abu-Awwad (T.V) og Robi Damelin

Neste del av programmet var møte med en organisasjon som kaller seg “Parents circle -Bereaved families forum”. Denne organisasjonen består av både palestinere og israelitter, som har mistet noen i nærmeste familie i konflikten. Organisasjonen hevder ikke å ha noen endelig løsning på konflikten, men jobber for at politikere skal forstå at forsoning mellom folket i området er minst like viktig som en fredsavtale. Vi møtte ei palestinsk dame som hadde mistet sin bror, og ei jødisk dame som hadde mistet sin sønn, som er resultat av fiendtlige handlinger fra den andre siden. Det var sterkt å se disse to jobbe sammen, for et felles mål – forsoning mellom folkene på begge sider av Israels sikkerhetsgjerde. De har satt opp en nettside – www.bloodrelations.org – sjekk den gjerne ut! Møtet ble spilt inn på bånd, og vil brukes på Hordaland FpUs Israel-kurs i etterkant av denne turen.

Dagen ble avsluttet hjemme hos vår guide Jeremy. Jeremy er 43 år og professor på universitetet i Tel Aviv, og bor i en liten leilighet i Jerusalem med sin kone og deres tre barn. Her fikk vi oppleve hvordan en jødisk familie feirer sabbat – relativt liberale greier. Jeg registrerte at Borat sto i DVD-hyllen.

Har blitt bedre kjent med vårt reisefølge, og hva de ulike personene står for. Det er to liberale unge fra Belgia her, og vi tar skift på å banke vett inn i skallen på sosialistene fra Sør-afrika, tyskland og Hellas. Det later til at vi har nådd frem til en av sør-afrikanerne. 1 down, 5 to go!

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.

CategoriesUncategorized