Legaliser profesjonell MMA!

Når regjeringen hevder at MMA og proffboksing ikke har sportslig verdi, er de like arrogant som når de hevder at opera er bedre enn Guns N’ Roses, skriver lokallagsformann Kenneth E. Haneboe-Hemsley. En fjerning av et forbud som for lengst har gått ut på dato er nå på tide.

Ifølge regjeringen er sporter som Mixed Martial Arts (MMA) og boksing kriminelle, grunnene er i hovedsak den helse- og signaleffekten en idrett gir der man belønnes for å ”knocke ut” en motstander. Altså har de har et medisinsk argument, og et kulturelt argument, som igjen blir delt i et moralsk og samfunnsrelatert argument. At det som John McCain i sin tid kalte for ”menneskelig hanekamp” ble sett som umoralsk, det var ”u-amerikansk” å sparke en som ligger nede. McCain gjorde nesten slutt på MMA før det egentlig hadde startet, men takket være noen enkeltskjebner, fikk MMA et solid sett med regler som la det moralske argumentet dødt. Regjeringen vår liker å se det norske samfunnet som et fellesindivid, problemet med det er at det individet ikke eksisterer. Nordmenn er ikke en homogen gruppe med like interesser. Et demokratisk og fritt samfunn burde være fundert i et mangfold, der forskjellige mennesker er integrert i det samme samfunnet, men samtidig kan få praktisert sine egne interesser. Det er kjerneverdiene til det Norske demokratiet. Og at da regjeringen skal kunne definere hva som er forrådende idrett for andre mennesker, er ikke bare et etnosentristisk syn, det er undertrykkende og moraliserende for en betydelig gruppe av folket.

Forbudet har eksistert siden 1981, da den i hovedsak omgjaldt boksing. Derfor byttet de ordlyden i 2001 fordi nye idretter som MMA hadde vokst frem. Stortingets melding lød slik:

Begrunnelsen for en regulering er først og fremst av medisinsk karakter. Videre er det en samfunnsoppgave å ikke tillate forrående aktiviteter med lav eller ingen sportslig verdi. Utviklingen internasjonalt gir også grunn til bekymring. Stadig nye kampidretter vokser fram, der voldsdyrkelsen er framtredende.”

Når regjeringen hevder at MMA og proffboksing ikke har sportslig verdi, er de like arrogant som når de hevder at opera er bedre enn Guns N’ Roses. Samtidig er det ikke til å legge under kjøleskapet at nærkontaks kampsport har visse risikoer, både av alvorlig og mindre alvorlig karakter når det gjelder helsen. Samtidig finner vi risikoer i ting som f.eks å kjøre bil, å klatre i stige eller å lage mat, der alle tre innebærer fare for helse eller i verste fall liv. Sporter som fotball, rally, skihopping, sprangridning og friidrett har også risiko for helse. Flertallet av profesjonelle idrettsutøvere gjør det fordi de elsker sporten, og er villig å ta noen risikoer som idretten innebærer. Dette gjelder også for MMA-utøvere, men de og resten av folket som driver med nærkontakssport er de eneste som har et forbud mot å drive med sporten sin. NIF definerer idrett slik: ”All idrettslig aktivitet skal bygge på grunnverdier som idrettsglede, fellesskap, helse og ærlighet.” Er MMA virkelig så farlig at det ikke kan defineres som idrettslig aktivitet hos NIF?

MMA er den sporten i verden som vokser fortest pr. dags dato, flere starter å trene det og flere følger MMA gjennom deres organisasjoner der UFC, Strikeforce og Bellator er noen av de største. UFC som er den største organisasjonen- eller eliten om du vil, har vært i skandinavia en gang i Stockholm i April i år. Svenske Alexander Gustafsson var ”main eventen” der han beseiret brasilianske Thiago Alves . Kanskje vi vil se UFC President Dana White får UFC til Norge innen noen få år, men da må forbudet først vekk og det vil det når FrP inntar regjeringskontorene.

Norge er en av tre nasjoner i verden som forbyr nærkontaktssport, der vi er i selskap av ”flotte” nasjoner som Cuba og Nord Korea, bare det sier hvor merkelig og meningsløs dette forbudet er. Jeg har selv trent denne sporten en liten stund, og vet at det er en idrett som skaper glede og entusiasme blandt de som trener det. Selv om forbudet er til stedet er Norge en av de beste nasjonene i verden å skape gode fightere og boksere, mens regjeringen lar den lidenskapen visne, vil FrP fjerne forbudet og la den blomstre.

Kenneth Eriksen Haneboe-Hemsley

Formann, Sunnhordland FpU

Innlegget stod på trykk i Sunnhordland 8. august 2012

Er du ikke medlem?

Som medlem i FpU får du være med på å utvikle morgendagens politikk og delta på mange spennende arrangementer.

CategoriesUncategorized